Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Monday, October 27, 2008

LAKSA SARAWAK - izan






300g udang kertas - bersihkan, buang urat n cincang halus
2 ekor rangka ayam[kitorang panggil dinosour..hehehehe]
1/2 ekor ayam[amik bhg dada n peha utk isinya]
santan dari 2 biji kelapa
1/4 cawan bijan - sangrai n tumbuk halus
1/2 cawan kacang tanah - sangrai n tumbuh halus
jus limau nipis secukup rasa
garam n gula
daun ketumbar
minyak utk menumis

bahan kisar:
15 bawang merah
6 garlic
5 biji buah keras
20 cili kering -seeded then rendam air panas pastu toskan
2 cm lengkuas
4 btg serai
1 tsp belacan

bihun - dicelur
limau kesturi - belah dua
taugeh - buang ekor
timun - mayang halus
telur - didadar
daun ketumbar n pudina
isi ayam yg dicarik2
*sambal udang kering

cara-cara:
panaskan minyak then tumiskan bahan kisar hingga wangi.
masukkan udang n rangka ayam ..masak kejap biar mesra
pastu masukkan santann daun ketumbar..masukkan jugak isi ayam [agak agak masak isi ayam tu..leh angkat n carik2kan..utk garnish]
masukkan bijan, kacang tanah,jus limau nipis...perisakan garam gula secukup rasa
renihkan sebentar kemudian leh tutup api
[ayam tu instead of gunakan rangka..bleh gantikan aje dgn sekor ayam yg dipotong kecik2 - pastu leh omit isi ayam utk garnish tu]

masukkan bihun ke dlm mangkuk then tabur serba sket bahan garnish..tuangkan kuah [jgn tuang rangka ayam]
siap utk dihidangkan..

*sambal udang kering

minyak utk menumis
15 cili kering - seeded, rendam n toskan
6 shallot- blend dgn cili kering
1/2 cawan udang kering - rendam air panas kejap pastu toskan n tumbuk
sedikit air asam jawa
garam n gula secukup rasa

panaskan minyak n tumis bahan kisar hingga wangi
masukkan udang kering air asam jawan n seasonkan dgn garam n gula
masak dgn api perlahan bior pekat n kering sket

No comments: