Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Thursday, March 19, 2009

KEK KU ... KENAPA TAK SEMPURNA

Bagian tengah turun/kempis:
Terlalu banyak gula atau mentega; terlalu sedikit baking powder; belum matang seluruhnya.

Cake kempis:
Sama seperti pada kasus bagian tengah kempis; terlalu banyak udara berlebih; penyebaran udara tidak rata di dalam adonan; juga bisa karena terlalu sedikit tepung.

Cake miring:
Rak oven miring; panas oven tidak rata, juga terkadang loyang saling bersentuhan dengan loyang lain atau dinding oven.

Adonan cake meluap keluar loyang:
Loyang terlalu kecil

Cake kering:
Terlalu banyak tepung atau terlalu sedikit mentega; bisa juga terlalu lama dipanggang.

Tekstur kasar:
Terlalu banyak mentega atau baking powder; pengadukan tidak sempurna; oven kurang panas.

Tekstur tidak sama rata:
Pengadukan tidak sempurna.

Permukaan cake retak atau tidak sama:
Tepung terlalu banyak atau oven terlalu panas.

Permukaan cake lengket atau garing (crust):
Terlalu banyak gula.

Warna coklat tidak merata:
Oven terlalu penuh; memakai loyang warna gelap; oven terlalu panas

No comments: