Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Wednesday, June 10, 2009

(Kung Pao Chicken)

Cashewnut Chilli Chicken (Kung Pao Chicken)
Amy Beh

Ingredients

250g chicken breast meat, cubed
10 dried chillies, seeded and halved
1 onion, quartered
1/2 green capsicum, cubed
100g cashewnuts, deep-fried
2 tbsp oil
Marinade for chicken:
1/2 tbsp light soy sauce
1/2 tsp sugar
1/4 tsp pepper
1/2 tbsp sesame oil
1/2 an egg white

Sauce (combine):
1 tbsp Premium oyster sauce
1 tbsp light soy sauce
1/2 tbsp Worcestershire sauce
1/2 tsp sugar or to taste
1 tsp sesame oil
1/4 tsp salt or to taste
1/2 tsp dark soy sauce
2 tbsp water

Thickening (combine):
1/2 tsp corn flour
1 tbsp water

Method
Marinate chicken for 20-30 minutes. Shallow fry chicken until fragrant and golden. Drain and set aside.

Heat oil in a wok, fry dried chillies for 30 seconds. Add in the rest of the ingredients and the pre-fried chicken. Stir-fry briskly, then add thickening. Sprinkle with a dash of sesame oil and mix in cashewnuts before dishing up to serve.

No comments: