Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Tuesday, June 2, 2009

Sardin Roll

Sardin Roll

Sumber: NoorMasri

Bahan-bahan doh:

400 g tepung roti (strong white bread flour)
7 g ( 2 sudu kecil ) yis kering
1 sudu kecil garam (paras rata)
50 g mentega }dicairkan
2 sudu besar gula
1 biji telur
100 ml susu segar suam
110 ml air suam

1 biji telur } pukul sket utk sapuan atas roti
1 sudu kecil mentega cair} utk sapuan atas roti

Bahan-bahan inti:

1 tin sardin } dilenyek
1 labu bawang besar }dipotong dadu
1-2 biji kentang } dipotong dadu kemudian dicelur hingga empuk
1 sudu kecil serbuk cili atau mengikut tahap kepedasan yg disukai
1 sudu besar minyak
garam secukup rasa

Cara membuat inti:

Panaskan minyak, tumiskan bawang besar sehingga layu dan wangi
Masukkan serbuk cili goreng sebentar masukkan ikan sardine
Apabila hampir kering , masukkan kentang dan garam secukup rasa
Kacau sekata kemudian sejukkan
Ketepikan.

Cara membuat doh:

Campurkan tepung, yis, garam, dan gula kedlm mangkuk besar.
Buat lubang di tengah2nya, tuangkan mentega, susu, air dan telur.
Gaul tepung tadi sehingga menjadi doh yg lembut
Uli selama 15 minit sehingga doh menjadi licin (tidak melekat di jari)
dan elastic.
Bulatkan doh kemudian letakkan kedlm mangkuk yg telah dilenser dgn
sedikit minyak dan tutup dgn cling film.
Letak ditempat yg suam selama 1 ½ - 2 jam sehingga doh mengembang 2 kali
ganda
Kemudian canaikan doh menjadi btk segiempat dgn ketebalan 1.5 cm
Potong 2 (tengah2) kemudian potong jd btk segitiga (spt gambar di atas)
Ambil satu bahagian segitiga kemudian canai supaya menjadi nipis serta
lebar diatas dan tirus dibwh (lihat gambar)
Ambil inti letakkan dibahagian yg lebar kemudian gulung doh tersebut
kemas2 sehingga penghujung
Ulang sehingga habis doh
Susun di dlm loyang yg telah disapu minyak
Pastikan masih ada ruang antara setiap doh utk mengembang
Kemudian tutup loyang tersebut dgn cling film selama 40 minit - 1 jam
atau sehingga doh tersebut kembang 2 kali ganda semula
Panaskan oven pd suhu 190’C, bakar selama 12 minit kemudian keluarkan
sapu dgn telur permukaannya kemudian masuk semula dlm oven selama 4-5
min atau sehingga keperangan
Angkat, sapu dgn mentega cair
Sejukkan atas redai besi dan tutup dgn kain bersih (utk mendptkan soft
crust

No comments: