Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Monday, July 6, 2009

Roti jagung

yani@myresipi.com

Bahan-bahan ( 12 biji )
180g air
300g tepung roti
24g(2 1/2 sudu besar) gula
5g(1 sudu kecil) garam
40g margerin
3g(1 sudu kecil) dry yeast
**
40g jagung dlm tin
Cara-cara 1.Masukkan semua bahan-bahan kecuali jagung ke dalam breadmaker. Pilih menu untuk buat doh. ON kan 2.Bila dengar bunyi untuk masukkan bahan, masukkan pula jagung. 3.Bila doh roti dah siap, keluarkan dari breadmaker. Kemudian tumbuk-tumbuk untuk keluarkan anginnya. 4.Bahagikan doh kepada 12 biji. Buat bentuk bulat. Letakkan kain lembab di atasnya dan rehatkan selama 10 minit. 5.Ambik sebiji roti tadi, tekan-tekan untuk keluarkan angin. Kemudian buatkan bentuk bulat semula. Ulang sampai habis. 6.Penaikkan roti sehingga 2 kali ganda. Atau kalau guna oven, penaikkan dgn suhu 30C selama 30 minit. 7.Panaskan oven sehingga 180C. Bakar roti selama 10~12 minit. 8.Bila roti dah siap masak. Biarkan seketika di dalam oven untuk mendapatkan warna roti yg perang.

No comments: