
KEK CHIFFON PERASA ASAS (alex goh)
Bahan-bahan :
4 kuning telur
115 ml air
85 ml minyak sayuran
1/4 sudu teh garam
100 g gula
150 g tepung
1 sudu teh serbuk penaik
Mama tambahkan sedikit Blueberry Emulco
(B)
4 putih telur
90 g gula
1/8 sudu teh cream of Tartar
Kaedah penyediaan :
1. Tuang kuning telur, gula dan minyak sayuran ke dalam mangkuk pengadun.
2. Tambah baki bahan-bahan ramuan di (A) ke dalam mangkuk.
3. Adun (A) sehingga tida berbintil-bintil. Ketepikan sebentar.
4. Pukul putih telur di (B) sehingga lembut dan kembang. Tambah gula dan krim tartar. Terus memukul hingga pekat.
5. Adun (A) dan (B) sehingga sebati. Bakar pada suhu 175 C selama 40 minit. Segera balikkan bila dikeluarkan daripada ketuhar. Biarkan ia sejuk. Bila kek sudah sejuk, keluarkannya daripada acuan.
No comments:
Post a Comment