Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Thursday, July 1, 2010

Kek mentega - http://www.malaysiabest.net

Kek mentega atau butter cake adalah resipi yang paling senang digaul. Sekiranya anda ada mixer, anda pasti dapat hasil yang memuaskan hati setiap kali anda cuba. Pendek kata, it is idiot proof. Pada masa sekarang, hand mixer cuma murah sahaja dan dapat dibeli di hypermarket pada harga RM50 pun boleh dapat.

Satu alat yang anda perlukan untuk membakar kek adalah ketuhar. Ketuhar pun tidak mahal lagi. Sekiranya anda ingin membeli ketuhar, biarlah yang ada temperature setting di mana anda dapat menentukan suhu ketuhar itu.

Manakala itu, bila beli mentega, biarlah beli yang tulin. Biasanya, mentega tulin atau butter memang mahal dari lepa susu. Tetapi hasil mentega tulin memang lain dari lepa susu seperti Buttercup. Antara cap-cap yang saya sentiasa beli ialah Golden Churn, SCS atau Anchor (Fern Leaf?). Tengok sama ada mentega itu seberat 250 gram atau 225 gram. Penting! Kalau tidak, kek anda akan jadi keras.

RESIPI KEK MENTEGA

250 gram mentega
200 gram gula kaster
250 gram tepung naik sendiri
4 biji telur
sedikit susu UHT

_______________________________________

Gaul mentega dengan gula kaster dengan hand mixer sehingga putih dan lembut. Masukkan telur dan diselang seli dengan tepung. Campur sedikit susu UHT supaya adunan anda menjadi cair sedikit. Bakar dalam ketuhar selama 40 min pada suhu 180 selsius.

Senang?

***************
Antara masalah-masalah yang dihadapi :

1) Kek merekah di permukaan : Sebab tin terlalu kecil dan suhu terlalu panas.
Untuk menangani masalah ini, biarlah adunan itu sampai ke tahap separuh (ketinggian tin itu)

2) Kek tidak masak tapi permukaan sudah terlalu perang. Masalah seperti diatas. Tin terlalu kecil. Jadi, sekiranya anda mempunyai baki-baki sedikit, bakar kek itu seperti cupcake. Jangan cuba sumbat kesemua adunan.

Biasanya, saya tidak suka menambah sebarang esen vanila ke dalam kek saya kerana keharuman dari mentega sudah cukup sedap

No comments: