Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Tuesday, August 17, 2010

NASI GORENG USA

resepi ada kat bawah.. tapi saya cuma ikut yang asas aja... yang lain semua nya saya ubah ikut cara saya..

letihnya muka....
ermmmmmm jom makan
daging merah yang diperap sebelum di panggang
daging siap dipanggang
telur, sayur dan jagung bakar
macam macam ada
nasi goreng USA
nasi goreng dan daging merah
sos lada hitam
jom jamu selera


Resepi Nasi Goreng USA

Bahan Nasi Goreng
2-3 sudu besar minyak masak
1 labu bawang besar (yg sedang), dicincang halus
3 ulas bawang putih, dicincang halus
1 sudu cili boh/ giling
3 sudu sos cili
4 sudu sos tomato
1 sudu stok pekat ayam/kiub
1 biji cili Benggala hijau (kecil), potong kiub
80 g sayuran campur
4-5 sudu besar air (utk merenjis)
450-500 g nasi (yg sudah sejuk)
1-2 sudu serbuk lada sulah
garam secukup rasa

Bahan Hiasan
minyak utk menggoreng
3 biji telur
daun parsli/daun sup/daun bawang

Bahan Lauk
300 g daging batang pinang/sirloin steak
1 sudu kecil serbuk (kasar) lada hitam/coarse black pepper
2 sudu sos barbeku
2 sudu mentega
2 sudu minyak

Bahan Sos
(atau gunakan 'Black Pepper Sauce' di dalam botol)
3 sudu mentega
3 sudu tepung gandum
200 ml air panas
300 ml susu segar/UHT
1 kiub stok daging
1/2 -1 sudu kicap hitam
2 sudu tomato puri
1 sudu serbuk (kasar) lada hitam
sedikit garam

Untuk lauk:
Perap daging dengan sos barbeku selama 4 jam.
Panaskan mentega dan minyak di dalam, masukkan seluruh daging di atas api sederhana.
Tutup api dan ubah ke dalam ketuhar pada suhu 200 C dan bakar selama 15-20 min atau hingga masak. Biar sejuk sebelum dihiris nipis.

Untuk sos:
Cairkan mentega atas api perlahan, masukkan tepung dan kacau 2 min.
Masukkan semua bahan lain dan kacau tanpa henti hingga pekat.

Untuk nasi goreng:
Panaskan minyak, masukkan bawang besar dan bawang putih.
Bila sudah naik wangi, masukkan cili boh/giling dan kacau 1 min.
Masukkan sos cili, sos tomato, stok ayam, cili Benggala dan sayuran campur.
Renjiskan sedikit air supaya ia tidak terlalu kering. Bila sayuran empuk, masukkan nasi dan kacau rata.
Tambah serbuk lada sulah dan garam secukupnya sebelum diangkat.
Padatkan nasi ke dalam mangkuk kecil kemudian terbalikkan di atas pinggan.
Letak hirisan stik di sebelah, curahkan sedikit sos.

Bahan Hiasan:
Panaskan sedikit minyak, goreng telur "mata kerbau" dan letak di atas nasi goreng.
Hias dengan hirisan daun (pilihan ikut suka).

izanman

No comments: