Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Friday, September 17, 2010

roti lagi...menu hari nie...dari pagi sampai malam makan roti...ambikkkkkkkkkkkkk


resepi doh asal daripada FP kak rinnchan... terima kasih kak rin.. sudi jawab sms saya tadi ...

DOH ASAS BUN


Sumber : Chef Alex Goh



Bahan-bahan :

480gm tepung protein tinggi

120gm tepung gandum

110gm gula castor

10gm garam halus

20gm susu tepung

4 tsp yis segera mauripan



1 biji telur

300ml air sejuk

60gm butter



inti

daging



Cara-cara :

1. Campurkan semua bahan kering sehingga rata.

2. Tuangkan air dan telur sedikit demi sedikit sambil menguli hingga terbentuk doh.

3. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga terbentuk doh yg lembut dan elastik. Bulatkan doh.

4. Tutup bekas dengan plastik dan biarkan doh naik dua kali ganda selama lebihkurang 1 jam.

5. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara.

6. Bahagikan doh seberat 70gm tiap satu dan simpan dlm petisejuk selama 15min.

(* Semasa menggelek doh, Rinn tidak sekaligus mengeluarkan semua doh2 ini, keluarkan satu demi satu setiap kali hendak menggelek. Ini utk mengelakkan doh drpd menjadi lembut semula dan susah utk di leperkan.)

7. Gelek doh menjadi bentuk segiempat bujur 14cm x 12cm.

8. Potong jaluran di sebelah tepi, isikan inti dan gulung. Susun dalam loyang yg dilengser sedikit mentega. Sila rujuk gambar di thumbnails.

9. Perap lagi sehingga naik dua kali ganda. Sapu dengan putih telur dan bakar pd suhu 190 darj cel selama 12min - 15min. Keluarkan dari oven, terus sapu dengan mentega biar berkilat




1 comment:

Kak Lin said...

Salam...Pos Ler Ke Segamat Sikit!