Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Saturday, November 12, 2011

LAKSA SARAWAK pes HAJI MANAN.. sedap tak terkata,,,, jom layan

Laksa sarawak nie kalau makan terlebih cepat jadi muak... sebab ada santan.. kalau sesekali LAYAN ok lah.. jom kita layan laksa Sarawak versi izanman...






BAHAN BAHAN utk 5 orang
  • 200gram pes laksa Sarawak Hj Manan 
  • 1bungkus Bihun
  • 200gram udang basah
  • 2 ketul dada ayam & 1 ketul rangka ayam
  • 250ml santan pekat  atau 1 kotak 250ml santan 
  • 4 biji telur ayam
  • 1 kiub pati ayam maggi
  • 1 sudu besar sos tiram
  • Garam, gula & msg secukup rasa


  • BAHAN TAMBAHAN
  • 200gram tauge
  • Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
  • Limau kasturi @ lemon


Cara-cara

  1. Rebus rangka ayam dan dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
  2. Dalam air rebusan yg sama masukkan udang . Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
  3. Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
  4. Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
  5. Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
  6. Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
  7. Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.

  8. CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
  9. Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.

2 comments:

kasihibu said...

sangat suka laksa serawak..
sedap!!!!!!!!!!!!

DAPUR ITU DUNIA KU said...

terima kasih.. i pun suka juga.. ni pes dibawa dari bintulu.. yummy