BAHAN BAHAN utk 5 orang
- 200gram pes laksa Sarawak Hj Manan
- 1bungkus Bihun
- 200gram udang basah
- 2 ketul dada ayam & 1 ketul rangka ayam
- 250ml santan pekat atau 1 kotak 250ml santan
- 4 biji telur ayam
- 1 kiub pati ayam maggi
- 1 sudu besar sos tiram
- Garam, gula & msg secukup rasa
- BAHAN TAMBAHAN
- 200gram tauge
- Daun ketumbar @ daun pudina (ikut suka)
- Limau kasturi @ lemon
- SAMBAL BELACAN
- 10biji cili padi/cabai burung (klu nk pedas lg boleh tambah)
- Belacan Sarawak (@ lain2 negeripun boleh)
- Sedikit air perahan limau@lemon
- Garam & gula
Cara-cara
- Rebus rangka ayam dan dada ayam dalam periuk sehingga masak & empuk. Angkat & carik2.
- Dalam air rebusan yg sama masukkan udang . Jgn biar lama sangat. Angkat & toskan.
- Air rebusan jgn buang, terus masukkan pes laksa sarawak ke dalamnya.
- Tunggu sehingga mendidih, masukkan santan pekat.
- Masukkan bahan2 perasa seperti kiub pati ayam, sos tiram, garam, gula & msg. Biar mendidih seketika.
- Sementara itu celurkan bihun & taugeh.
- Goreng dadar telur. Kemudian gulung & hiris nipis2.
- Untuk sambal belacan. Tumbuk cili dan belacan. Tambahkan garam, gula & perahan limau@lemon.
- CARA2 MENGHIDANG LAKSA SWK
- Ambil sedkikit bihun. Letak tauge, ayam yg telah dicarik, telur dadar yg telah dipotong, udang, daun ketumbar/pudina & sambal belacan. Sendukkan kuah laksa swk yg masih panas. Perah limau/lemon. Sedia untuk dimakan ketika panas2.
No comments:
Post a Comment