Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Monday, October 27, 2008

Jom Makan Steak Kambing pula ........asben yang buat

SET STEAK
Perkara paling penting utk mendapatkan steak yg enak adalah dagingnya iaitu
jenis STRIPLOIN atau TENDERLOIN. Ini akan memastikan steak itu lembut. Ia
mesti sekurang-kurangnya 1.5 cm tebal. Anda boleh membelinya di pasaraya kerana ada yg siap dibungkus dan dijual 2 keping. Sajikan dengan Kentang Putar atau Goreng, salad, tomato dll atau sayuran rebus seperti brokoli, bunga kobis dll












Bahan Perapan Kambing
HP sos
Madu
Paprika (option)
Lada Hitam (sangan dulu ) dan kisar kasar
Sos Tiram
Oregano (option)
Yogurt
Bawang Putih ditumbuk ( option)

Semua bahan di atas dicampur dan perap kambing semalaman di tempat chiller.

SOS BBQ
Sup Campbell dalam tin (mushroom)
Sos Tiram
Lada Hitam yang disangan dan dikisar kasar
Bawang Besar - dicincang
Bawang Putih - dimayang
Bawang Merah - dimayang
Cendawan Shitake - Rendam dan dihiris
Cendawan Butang - dihiris
Daun Bay / Salam
Gula Melaka - dicincang
Paprika
All Spice
Butter - utk menumis

Cara Buat
1. Tumis bawang dengan butter hingga kuning
2. Masukkan daun bay dan cendawan chitake.
3. Angkat dan dikisar halus
4. Masak sup campbell bersama 1 tin air (sukatan tin sup)
5. Masukkan sos tiram, paprika, lada hitam dan allspice bersama gula melaka
6. Masukkan bahan tumis yang dikisar tadi.
7. Siap untuk dimakan..

No comments: