Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Saturday, November 15, 2008

MEE JAWA

MEE JAWA
3 camb minyak masak
150g daging, direbus & dihiris (air rebusan 1 liter)
120g udang segar, direbus, dikupas & tapis air rebusannya (0.5 liter)
2 biji tomato, dihiris kecil
1 camt tepung jagung, dicampur 150ml air
2 camb air asam jawa

Bahan Sampingan
350g mee kuning, dicelur
120g taugeh, dicelur
2 keping tauhu, digoreng & dihiris dadu
2 biji telur rebus, dihiris
1 biji cili merah, dihiris
1 biji cili hijau, dihiris
daun bawang, daun sup & bawang goreng
hirisan limau kasturi

Bahan Kisar
½ camt serbuk ketumbar
¼ camt serbuk jintan putih
¼ camt serbuk lada hitam
1 cm kunyit hidup
1 camb kacang tanah goreng
1 cm lengkuas
½ labu bawang besar
1 cm halia
1 ulas bawang putih
2 biji buah keras
2 camt rempah kari daging

Panaskan minyak. Tumis bahan kisar hingga wangi dan terbit minyak. Masukkan air asam jawa, air rebusan udang dan air rebusan daging. Bila mendidih, masukkan campuran tepung jagung
dan tomato. Bila kuah mulai pekat, tambah garam dan gula. Sajikan dengan semua bahan sampingan[/size][/b].


MEE JAWA KAK LIZA

Bahan-Bahan:
1 kg mee kuning (dicelur)
1/2 kg. daging [rebus lembut dan hiris nipis]
300 gm tauge (buangkan kakinya)
2 tangkai daun bawang (dihiris)
5 biji cili merah (dihiris)
3 keping tauhu goreng (dihiris nipis)
3 biji telur rebus (dibelah)
3 biji limau nipis (dibelah)
Sedikit bawang goreng

Bahan Kuah:
1/2 kg keledek (direbus & dikisar)
3 ulas bawang putih ]
5 ulas bawang merah ]
3 batang serai ] mesin halus
Sedikit halia ]
sedikit lengkuas ]
100 gm udang kering ]
2 s/b cili kisar
3 s/b serbuk kari daging
air rebusan daging
Sedikit garam
Sedikit minyak masak
Sedikit gula

Caranya:

1. Panaskan minyak masak dalam periuk. Tumiskan bahan yang dimesin, rempah & cili kisar hingga garing.
2. Masukkan keledek. Tambahkan air rebusan daging mengikut kepekatan yang diinginkan.
3. Akhir sekali, masukkan garam & gula. Biarkan hingga kuah mendidih.
4. Angkat dan hidangkan dgn bahan yg dihiris.


Mee Jawa Teratak CHETAM

1. 1 kilo mee kuning, dicelur
2. 2 cawan keledek kuning/oren, direbus dan dilenyek (lebih oren lebih bagus - cannot be substituted with kentang, nanti jadi kuah mee rebus)
3. 1 cawan udang kering, digoreng dan dikisar
4. 1 cawan udang hidup, direbus dan dikisar
5. 15 tangkai cili kering, direbus
6. 5 ulas bawang putih, diketuk
7. 8 ulas bawang merah kecil, dihiris kasar
8. 1 inci halia, ditumbuk
9. 5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
10. Sedikit belacan, dibakar
11. Minyak untuk menumis
12. Garam dan gula secukup rasa

Garnish
1. Telur rebus (sebiji untuk seorang), dipotong 4/5 melintang
2. Cili hijau dan cili merah dihiris
3. Bawang goring
4. Daun saderi dan daun bawang, dihiris
5. Taugeh, dicelur
6. Limau kasturi, dibelah

Cara
1. Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih,
halia.
2. Pijarkan minyak didalam periuk
3. Tumiskan bahan yang telah dikisar dalam (1), sehingga naik bau
4. Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati
5. Masukkan air dan biar mendidih
6. Masukkan keledek yang sudah dilecek
7. Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air.
8. Sesuaikan rasa gula dan garamnya (kuah mee jawa agak manis)

Cara menghidang
1. Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk
2. Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas
mee
3. Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya
4. Letakkan telur di atasnya
5. Taburkan daun saderi & daun bawang
6. Letakkan belahan limau kasturi di atasnya.
7. Hidangkan.

1 kilo mee kuning, dicelur
2 cawan keledek kuning/oren, direbus dan dilenyek (lebih oren lebih bagus - cannot be substituted with kentang, nanti jadi kuah mee rebus)
1 cawan udang kering, digoreng dan dikisar
1 cawan udang hidup, direbus dan dikisar
15 tangkai cili kering, direbus
5 ulas bawang putih, diketuk
8 ulas bawang merah kecil, dihiris kasar
1 inci halia, ditumbuk
5 cawan air (lebih/kurangkan ikut kepekatan)
Sedikit belacan, dibakar
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Garnish
Telur rebus (sebiji untuk seorang), dipotong 4/5 melintang
Cili hijau dan cili merah dihiris
Bawang goring
Daun saderi dan daun bawang, dihiris
Taugeh, dicelur
Limau kasturi, dibelah

Cara-cara

Blend cili kering, belacan, bawang merah, bawang putih, halia.
Pijarkan minyak didalam periuk. Tumiskan bahan yang telah dikisar dalam (1), sehingga naik bau .
Masukkan udang-udang yang telah dikisar halus dan gaul sebati .
Masukkan air dan biar mendidih .
Masukkan keledek yang sudah dilecek .
Kacau sehingga pekat, kalau terlalu pekat, tambah air.
Sesuaikan rasa gula dan garamnya (kuah mee jawa agak manis)
Cara menghidang

Masukkan mee yang sudah dicelur ke dalam mangkuk.
Letakkan cili hijau, cili merah, bawang goreng dan taugeh di atas mee.
Curahkan 1 atau 2 senduk kuah di atasnya.
Letakkan telur di atasnya.
Taburkan daun saderi & daun bawang.
Letakkan belahan limau kasturi di atasnya.
Hidangkan.

mee jawa
Bahan-bahan
Mee kuning
Daging
Kacang tanah
Keledek (oren)
Telur
Taugeh
Daun sup/daun bawang
Bawang goreng
Jeruk lada - lada hijau, cuka
Cili boh
Rempah kari
Udang kering
Tomato sos
Cili sos
Sos tiram
Tahu

Cara penyediaan memasak
1- Rebus daging hingga empuk. Sesudah empuk, potong sebesar 2 jari dan hiris nipis-nipis.

2- Goreng kacang hingga kekuningan isinya (tanpa minyak). Buang kulit dan blend.

3- Hiris lada hijau dan buang bijinya dengan basuhan bersama air. Tuang sedikit cuka dan air panas serta masukkan sedikit garam dan gula secukup rasa.

4- Rebus telur dan belah 2.

5- Bersihkan keledek dan potong kecil2 supaya mudah dikisar bersama air.

6- Tahu dilumur bersama kunyit dan garam. Panaskan minyak dan goreng tahu. Sesudah itu, belah menjadi 4 dan gunakan gunting untuk menghiris.



Cara memasak kuah
1- Tumis bawang putih (banyak) bersama bawang merah yang sudah dikisar.

2- Apabila dah naik baunya, masukkan cili boh dan serbuk kari.

3- Masukkan daging yang sudah dipotong tadi.

4- Masukkan keledek yang sudah dikisar.

5- Masukkan air.

6- Masukkan kacang tanah (banyak).

7- Masukkan udang kering (banyak).

8- Masukkan sos tomato, sos cili dan sos tiram bersama gula dan garam secukup rasa.

Sumber resepi: Puan Hasnah Ibrahim

No comments: