Allah menjadikan sesuatu ujian untuk manusia pada perkara yang mampu dilaluinya, bermakna, kalau ada ujian, sebenarnya ujian itu kita pasti mampu mengatasinya. Di dalam al-Quran Allah berfirman yang bermaksud:- Allah tidak memikulkan beban kepada seseorang melainkan sekedar apa yang Allah berikan kepadanya. Allah kelak akan memberikan kelapangan sesudah kesempitan. (Surah at-Talaq ayat 7)
Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I
Tangan diangkat dan dirapatkan ::::::
” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu.
Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku.
Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “
Monday, December 15, 2008
Nastar Keju - macam sedap je
Ingredients:
Isi:
600 gram nanas, parut
3 butir cengkeh
5 cm kayu manis
1/2 sdt garam
200 gram gula pasir
3 sdt air jeruk lemon
Bahan Kulit:
200 gram margarin
100 gram mentega
100 gram gula tepung
2 kuning telur
425 gram tepung terigu
50 gram susu bubuk
200 gram keju cheddar parut
olesan:
2 kuning telur + 2 sdm susu cair
50 gram keju parut untuk taburan
Directions:
Isi: Masak nanas, kayu manis dan cengkeh sampai kering. Masukan gula pasir dan garam. Aduk sampai kering. Tambahkan air jeruk lemon. Aduk rata dan dinginkan.
1. Kocok margarin, mentega dan gula halus selama 30 detik. Tambahkan kuning telur. kocok rata
2. Masukan tepung terigu, susu bubuk dan keju parut. Aduk rata.
3. Ambil sedikit adonan, beri isi dan bentuk bulat. Letakan di loyang yang beroles margarin.
4. Oven 5 menit dengan suhu 140 C. Keluarkan dari oven, oles kuning telur kemudian taburi dengan keju parut.
5. Oven lagi selama 25 menit dengan suhu 140 C
Sumber: Majalah Sedap
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
2 comments:
izan..tgh berkira2 nk buat nastar, asyik delay aje..dh 2 kali bwk kuar butter, masuk fridge balik..hahaha. opps! dok s.alam ye..selalu g tempat2 yg jun g ni..agak2 ade x selisih bahu?, ekeke....
nastar keju ni sedap gakkan. tak ingat dah makan kat mana...tapi penah makan hehehe... dah ada resipi kat blog izan ni boleh le kita cuba yek.
Post a Comment