
Biskut Strawberi Susu
Bahan A
125 gm mentega
1 sudu besar shortening
50 gm gula kastor
1/2 sudu kecil esen straberi
35 gm inti straberi
Bahan B
20 gm kelapa kering
30 gm kuaci tembikai (bakar dan kisar)
30 gm oat (bakar dan kisar)
1 sudu besar coffeemate
1/2 sudu besar tepung beras
35 gm tepung jagung
130 gm tepung gandum
Bahan Hiasan
80 gm susu tepung
30 gm gula aising
Cara menyediakan:
1. Putar bahan A sehingga sebati. Masukkan bahan B dan gaul hingga sebati. Uli hingga menjadi doh.
2. Canai dan terap mengikut acuan.
3. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 minit. Sejukkan biskut.
4. Satukan susu tepung dan gula aising. Kemudian golek-golekkan biskut tadi ke dalamnya.

Kepingan Coklat Spanish
Bahan A
300 gm mentega
120 gm gula kastor
secubit soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu besar milo
2 sudu besar tepung beras
20 gm serbuk badam
2 sudu besar coffemate
30 gm nestum (dikisar)
150 gm tepung jagung
150 gm tepung gandum
Bahan Hiasan
Coklat Masakan
Coklat putih
Caranya
1. Putar bahan Ahingga sebati. Masukkan bahan B ke dalam adunan mentega dan gaulkan sebati hingga menjado doh.
2. Canai doh dan terapkan mengikut acuan. Bakar pada suhu 150C selama 15-20 min.
3. Biarkan biskut sejuk seketika. Kemudian celupkan permukaan biskut ke dalam coklat putih dan biarkar keras.
4. Hiaskan dgn coklat masakan.
No comments:
Post a Comment