
ikan parang or ikan selangat or ikan tamban or ikan sardin kat pasar tu (bukan sardin tin tau)
kalau suka pekat letak le banyak sikit ikan tu...
daun kesum
belacan
bunga kantan
hirisan lengkuas..jangan banyak nanti bau kuat sangat
bawang besar dan bawang merah
cili kering...sangan tanpa minyak...pastu blend...halus ikut kepedasan masing2
belacan
garam
sedikit gula melaka..coz i tak pakai tok aji
asam keping...banyak sikit baru masam...
caranya
ikan disiang...dan direbus bersama sebahagian asam keping sampai ikan masak
asing kan isi dan tulang...pasti benda hitam kat isi ikan tu dibuang..kalau tak kuah rasa hanyir....
kisar halus isi ikan....kalau ikan parang or selangat dan tamban.. terus je kisar semua tak payah asingkan isi dan tulang..
tapis dan ayak isi ikan.....pasti tulang tidak termasuk dalam kuah semasa mengayak.....bahasa pasar lak
dalam periuk rebus isi ikan bersama air
bawang merah dan bawang besar dikisar halus bersama belacan dan asam keping yang digunakan untuk merebus ikan tadi
masukkan bahan ini kedalam isi ikan dan masak sampai mendidih
sementara itu masukkan daun kesum, hirisan lengkuas, asam keping, bungan kantan dibelah 2, serbuk cili kering, garam, gula.
masak lagi sampai mendidih.....
angkat dan hidangkan ketika kuah panas bersama ulaman dan telur rebus...
ulaman
daun selum
timun
nenas
bawang besar
limau kasturi
daun gajus
cili padi
telur rebus
 
No comments:
Post a Comment