Rintihan Seorang Lelaki Yang Bernama S.U.A.M.I Tangan diangkat dan dirapatkan :::::: ” Ya Tuhan, engkau berikanlah kepada diriku kekuatan untuk memimpin isteri dan anak-anakku, untuk sampai ke syurgaMu. Ya Tuhan, jangan Engkau biarkan aku terus menzalimi diriku dan keluarga. Kau jadikanlah aku seorang suami dan ayah yang baik pada isteri dan anakku. Kau jadikanlah juga isteriku sebagai seorang isteri yg solehah..yang mampu menjadi penyejuk hatiku, yang akan mendamaikan jiwaku. Kau berikanlah dia kekuatan untuk terus dan menerus menjaga anak-anakku. untuk mendidik mereka menjadi anak yg soleh. Kau berikanlah dia ketabahan dan kecekalan dalam mengharungi perjalanan rumahtangga bersamaku. “

UNTUK TEMPAHAN SILA LAYARI

Saturday, July 11, 2009

BUN DAGING DAN SOSEJ

resepi asal juga dari blog kak rinn...resepinya apple bun...tapi izan tak buat apple inti nya....izan tukar kepada daging....


DOH ASAS BUN
Sumber : Chef Alex Goh

Bahan-bahan :
480gm tepung protein tinggi
120gm tepung gandum
110gm gula castor
10gm garam halus
20gm susu tepung
4 tsp yis segera mauripan

1 biji telur
300ml air sejuk

60gm butter

inti

daging


Cara-cara :
1. Campurkan semua bahan kering sehingga rata.
2. Tuangkan air dan telur sedikit demi sedikit sambil menguli hingga terbentuk doh.
3. Campurkan butter dan teruskan menguli sehingga terbentuk doh yg lembut dan elastik. Bulatkan doh.
4. Tutup bekas dengan plastik dan biarkan doh naik dua kali ganda selama lebihkurang 1 jam.
5. Tumbuk2 doh utk mengeluarkan udara.
6. Bahagikan doh seberat 70gm tiap satu dan simpan dlm petisejuk selama 15min.
(* Semasa menggelek doh, Rinn tidak sekaligus mengeluarkan semua doh2 ini, keluarkan satu demi satu setiap kali hendak menggelek. Ini utk mengelakkan doh drpd menjadi lembut semula dan susah utk di leperkan.)
7. Gelek doh menjadi bentuk segiempat bujur 14cm x 12cm.
8. Potong jaluran di sebelah tepi, isikan inti dan gulung. Susun dalam loyang yg dilengser sedikit mentega. Sila rujuk gambar di thumbnails.
9. Perap lagi sehingga naik dua kali ganda. Sapu dengan putih telur dan bakar pd suhu 190 darj cel selama 12min - 15min. Keluarkan dari oven, terus sapu dengan mentega biar berkilat.

Photobucket

Photobucket

Photobucket

DALAM OVEN
Photobucket

Photobucket

Photobucket\\

Photobucket

Photobucket

Photobucket

No comments: