
AYAM KALASAN – resepi berbuka semalam , memang sedap sangat rugi kalau tak buat….ingat esok nak masak lagi sebab tak puas makan lagi petang semalam….TQ maklang…memang sedapppppppppppp ..LAIN KALI KALAU NAK BUAT SAYA NAK LETAK BAHAN SERDAK TU BANYAK SIKIT SEBAB YANG BUAT KALI NIE TAK CUKUP…bagi saya serdak tu lagi sedap dari ayam..bestnya makan dengan nasi panas yang lembik sikit
Ayam Kalasan - Sumber : Variasi Masakan Selatan oleh Norzailina Nordin
Bahan-bahan
500 ml santan dari 1 biji kelapa
1 ekor ayam potong 8
1 sudu makan kicap manis
1 sudu teh kunyit serbuk
Garam dan gula secukup rasa
Minyak masak
Bahan (A) ditumbuk kasar
6 cm lengkuas
5 cm halia
4 cm kunyit
5 ulas bawang putih
5 batang serai
2 biji bawang besar
Cara Membuatnya
1. Perap ayam bersama kicap, serbuk kuinyit dan garam selama 1 jam.
2. Rebus ayam dengan santan dan bahan (A). Tambah gula dan garam secukup rasa.
3. Bila ayam setengah masak, angkat ayam dan letak di dalam penapis. Toskan bahan rebusan. Ketepikan.
4. Panaskan minyak, goreng ayam hingga keemasan. Letak di dalam pinggan.
5. Goreng pula bahan rebusan yang ditapis di dalam minyak tadi. Bila sudah garing, angkat dan taburkan di atas ayam tadi
No comments:
Post a Comment