Laksa sebungkus – direndam semalaman then bila nak makan baru rebus
KUAH LAKSA
1kg Ikan kembung or ikan selayang(lagi pekat lagi best tambah sikit) – siang ikan dan buang isi yang hitam kat belakang ikan tu ..kalau tak nanti akan bau hanyir
Ikan direbus bersama garam dan asam keeping..
Asingkan isi ikan n tulang. dan blend isi ikan, air rebusan jangan dibuang
Kemudian blend pula tulang ikan dan tapis masukkan dalam isi ikan.
Air secukupnya...garam n asam keping
BHN KISAR
2 biji Bawang besar
6 biji bawang merah
2 biji bawang putih
2 inci lengkuas
Belacan ikut suka
Cili kering pun ikut kepedasan masing
Cili padi sikit
Semua bahan di atas dikisar halus
BAHAN KUAH
4 batang Bunga kantan – Belah 2
50 sen Daun kesum
Asam Keping
Semua bahan di atas masukkan dalam kuah bersama bahan kisar
HIASAN
Telur rebus
Salad
Bwg besar - potong bulat
Limau kasturi
Cili padi - dipotong kecik2
Daun gajus
No comments:
Post a Comment