Bahan-bahan ( 3-4 org makan )
10 biji sengkuang cina (water chestnut)
beberapa titik pewarna merah/hijau dan air
gula ikut manis
1 mangkuk besar santan sederhana cair
2-3 ulas nangka dipotong dadu (optional)
1 sudu besar sagu di rendam air panas (optional)
2-3 sudu besar tepung sagu/ubi
Cara-cara
1.Sengkuang dibuang kulit, dibersihkan dan dipotong dadu kecil2. 2.rendamkan sengkuang yg dipotong dalam mangkuk berisi air dan dititik pewarna sehingga terendam supaya semua sengkuang jadi berwarna. Biarkan lebih kurang 10-15min dan toskan.
3.kemudian gaulkan sengkuang dengan tepung ubi hingga rata dan semua sengkuang bersalut tepung.
4.Panaskan air dan bila mendidih, masukkan sengkuang tadi dan kacau supaya tidak melekat. Biar mendidih lagi dan bila sengkuang timbul, angkat dan toskan.
5.Dalam periuk lain, panaskan santan. Masukkan gula. (ada yg guna santan fresh dan x perlu masak, tp jun suka masak sekejap). Bila hampir mendidih, masukkan sagu, sengkuang dan nangka. Angkat dan sejukkan.
6.Sedap dihidangkan sejuk2. Bila hendak makan masukkan parutan ais atau masukkan kedalam fridge sebelum makan.
agar agar nie.. saja buat tambahan dari menu asal |
No comments:
Post a Comment