minum petang kami.. sendiri bikin sendiri makan....alhamdulillah.......walaupun tak pandai menjala......akhirnya dapat makan juga......resepi tu memang best.........
lembut jalanya........ sedappppppp
Bahan-bahan ( 3 orang )
3 cawan tepung gandum
2 1/2 camb minyak masak
1 camt garam
sedikit pewarna kuning
1 biji telur
2 1/2 cawan air (ikut kesesuaian)
1/2 sudu teh baking powder
Cara-cara
Blendkan atau kacau sebati semua bahan di atas hingga sebati kemudian tapiskan. Perap 1 jam dan mula menjala.
Kalau nak tahu adunan dah boleh jala ke belum, cuba masukkan sesenduk ke dalam acuan. Kalau keluarnya tak putus-putus maknanya dah boleh di jala menggunakan kuali non stick. Kuali biasa pun boleh asal tak melekat.
Lepas jala atas kuali biarkan dalam beberapa saat. Kalau dah masak tak payah dibalik terus aje di angkat dan digulung.
Bila dah siap bolehlah dimakan dengan kuah dal atau kari ayam. Sesuai untuk open house sebab walaupun sampai ke petang roti jala tu tetap lembut seperti baru dimasak. Cubalah.
No comments:
Post a Comment